8-teatteri: Aika-paska20xx - Teatteria omilla ehdoilla!

 8-teatteri on helsinkiläinen nuortenteatteri, joka on tänä syksynä treenannut ja pitänyt esityksiä Oranssin kulttuurikeskuksella Suvilahdessa.

Teatterin perusti vuoden 2012 syksyllä ryhmä nuoria aikuisia, jotka halusivat tehdä yhdessä omaehtoista korkealaatuista teatteria. Perustamisen taustalla oli halu luoda puitteet joissa nuoret voisivat harjoittaa teatteria omista lähtökohdistaan ja kehittää taitojaan sekä ohjauksessa että näyttelemisessä. Ajatuksena on että ehkä tulevaisuudessa 8-teatteri voisi myös vakiinnuttaa asemansa osana Helsingin nuoristoteatteriskeneä.  

Ryhmä on treenannut ahkerasti menneenä syksynä ja 20. marraskuuta ensi-iltansa sai absurdi aikamatkailunäytelmä Aika-paska20xx. Näytelmä on 8-teatterin kolmas produktio ja sen on käsikirjoittanut itsekin näytelmässä näyttelevä Ville Sarimaa. Aika-paska20xx kertoo haaveiden tavoittelusta, etsinnästä ja merirosvoudesta. Hahmot tuntuvat olevan jollain tavalla irrallisia unelmoijia, jotka etsivän paikkaansa maailmassa. Ohjaaja Jarkko Lehtiranta kertoo innostuneensa Villen käsikirjoituksesta jo ensimmäisen lukukerran aikana. Näytelmässä aikuisten teot näyttäytyvät absurdien ja lapsenomasienkin piirteidensä kautta, Jarkko kuvailee.

Näytelmän työryhmä koostuu neljästä näyttelijästä, ohjaajasta sekä valomiehestä. Teatterintekeminen kiinnostaa heistä monia mahdollisesti myös tulevana ammattina. Näyttelijät Ville Sarimaa ja Otto Nyberg opiskelevat tällä hetkellä HEO:ssa näyttelijätyön linjalla. Niin ikään lavalla nähtävä Mona Nyman opiskelee teatteritiedettä Helsingin yliopistossa. Samassa opinahjossa opiskelee taidehistoriaa myös suomenruotsalaista merirosvoa näyttelevä Anna Parviainen ja tietojenkäsittelytiedettä näytelmän ohjaaja Jarkko Lehtiranta. Jarkko on ajautunut teatterin pariin isoveljensä kautta ja ensimmäisen roolinsa hän teki Tsehovin Kirsikkapuistossa. Anna taas etsii teatterista vapautumisen tunnetta ja sanoo rakastavansa teatteria. Työryhmälle tuntuu olevan tyypillistä innostus ja kiinnostus teatteria kohtaan myös mahdollisesti tulevaa ammattiaan ajatellen.

Oranssin tiloihin Suvilahteen 8-teatteri löysi sattumalta. Ohjaaja Jarkko Lehtiranta, entinen Oranssin asukas, etsi uutta asuntoa Oranssin nettisivuilta ja huomasi, että Oranssin uusi kulttuurikeskus on avattu Suvilahteen. Hän päätti kysyä voisiko siellä treenata teatteriesitystä ja se onnistuikin. Oranssin kulttuurikeskuksen tilat tarjoavat Jarkon mukaan hyvät puitteet teatterin tekemiselle. Tilaa on tarpeeksi ja tietyt tilalliset haasteetkin voi nähdä luovasti. Esimerkiksi studionäyttämön keskellä olevaa pylvästä voi käyttää osana näytelmää ja lavastusta. Valo- ja äänitekniikka Oranssilla on myös hyvin teatteriin soveltuvaa, Jarkko sanoo.

Ohjaaja Jarkko ei usko että lahjakkaaksi synnytään, vaan että lahjakkuuden takana on paljon työtä. Hän jatkaa että teatterintekemisen opettelu on herkistymään oppimista ja siinä on myös paljon kyse tekniikan harjoittelusta. Teatterin tarkoitus on vaikuttaa katsojaan ja teatteriesitys on parhaimmillaan kun se jättää jäljen yleisöönsä, Jarkko sanoo.

Teksti ja kuvat: Minerva Juolahti

8-teatteri: Aika-paska20xx esityksiä jäljellä vielä:

ti 2.12. klo 19
su 7.12. klo 14 ja 19

LIPPUVARAUKSET:
aikapaska20xx@gmail.com

https://www.facebook.com/events/845994832111858/?fref=ts

8-teatteri / Aika-paska20xx (kuva: Minerva Juolahti)8-teatteri / Aika-paska20xx (kuva: Minerva Juolahti)8-teatteri / Aika-paska20xx  (kuva: Minerva Juolahti)8-teatteri / Aika-paska20xx (kuva: Minerva Juolahti)