Zine-projekti ja Tee se! -kulttuuri

 

 


Viime vuoden toukokuussa Juho Hänninen aloitti työskentelyn punk-pienehtien digitointihankkeen parissa. Projektin tarkoituksena on digitoida vuosina 77-82 Suomessa julkaistuja punk-pienlehtiä ja luoda niistä tietokanta. Projektia on ollut ideoimassa myös aiheesta gradua tekevä Juuso Paaso ja Oranssi on hankkeessa yhteistyökumppanina.

 

Zine-lehdet ovat itsetehtyjä ja -julkaistuja pienlehtiä, joiden perinne on varmasti pitkä, mutta lehtien luonteesta johtuen vaikea määritellä. Zine-nimitys voidaan johtaa englannin kielen sanoista funzine tai magazine. Suomessa oli aikaisemmin ilmestynyt myös erilaisia underground-lehtiä ja 70-luvun lopussa yleistyneet punk-kulttuurin ympärillä syntyneet pienlehdet voikin nähdä osana samaa jatkumoa. Pienlehdissä on Juhon mielestä usein kyse vastareaktiosta valtakulttuuria kohtaan, esimerkiksi Suosikki-lehti on ollut monen punk-zine-lehden kritiikin kohteena.

 

Juho arvioi että zine-lehdet ovat olleet oleellisia yhteydenpitovälineitä ja sosiaalisen verkoston synnyttäjiä sekä ylläpitäjiä samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten välillä. Niitä on postitettu ympäri Suomea ja lehtien välitykseen on liittynyt myös paljon muuta kirjeenvaihtoa. Lehdet voi nähdä eräänlaisena oman aikansa sosiaalisena mediana. Samaan aikaan on ilmestynyt useita kilpailevia lehtiä joiden painokset ovat välillä olleet hyvin suuriakin. Juhon projektin zine-punklehtien tekijöistä valtaosa on miehiä, poikkeuksena on kuitenkin esimerkiksi toimittaja ja mediataiteilija Anneli Nygrenin julkaisema Fani-lehti.

 

Juho tutustui pienlehtiin varhaisteininä ja muutama vuosi sitten hän innostui myös tekemään omia pienlehtiä. Ensin syntyi jo kuusi numeroiseksi jatkumoksi kasvanut Tekken ja sen jälkeen vasta ensimmäisen numeronsa ilmoille rääkäissyt Mania. Jatkoa seuraa, mutta vielä Juho ei osaa sanoa millä aikataululla. Oranssi on ollut mukana myös Juhon pienlehtijulkaisuissa lainaamalla monistuskonetta. Työnsä kautta Juho on oppinut yhä enemmän arvostamaan pienlehtien ympärillä ollutta ja olevaa kulttuuria ja ymmärtämään mistä siinä on kyse.

 

Suomessa ei pienlehtiä ole ikinä arkistoitu systemaattisesti, pieniä kokoelmia kuitenkin löytyy ympäri maata. Juho on saanut projektinsa lehdet yksityishenkilöiltä. Suomessa tehdään yhä pienlehtiä, mutta Juho pitää kulttuuria nykyään huomattavasti paikallisempana kuin ennen. Vuosien varrella on järjestetty myös Oranssilla pienlehtitapaamisia, joissa tekijät ovat kohdanneet ja vaihtaneet ajatuksia.

 

Zine-projektin pienlehdet edustavat Juholle ei niinkään tee-se-itse-kulttuuria vaan tee se-kulttuuria, joka on lähellä Juhon sydäntä välittömyytensä ja vilpittömyytensä vuoksi. Häntä kiehtoo myös se miten marginaalin marginaalissa olevat pienlehdet onnistuvat välillä nostamaan yleiseen keskusteluun erilaisia mielenkiintoisia ilmiöitä. Tästä esimerkkinä viime aikoina puheenaiheeksi nousseet The Silvernimisen yhtyeen seiskat, jotka eivät välttämättä ilman pienlehtikulttuuria olisi saaneet mitään julkisuutta. 

 

Tänä keväänä Juho on luomassa zinelehdistä tietokantaa internettiin ja tarkoitus on tulevaisuudessa kasata Oranssin tiloihin Suvilahteen myös näyttely aiheesta.

 

Kartta Suomen punk-lehdistä vuosilta 77-82 (tehnyt Juuso Paaso)

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zL428NujV_wE.k15leX6dHI5I

Lue lisää The Silver-yhtyeestä esimerkiksi Ylen sivuilta osoitteesta 

http://yle.fi/teos/thesilver/

 

Teksti ja kuvat Minerva Juolahti