Oranssin Valvomo-hankkeen julkistamistilaisuus Suvilahdessa 26.01.2010

Intro: 

Suunnitelma Oranssi ry:n uuden toimintakeskuksen perustamiseksi julkaistaan.

ORANSSIN VALVOMO - NUORTEN TOIMINTAKESKUS SUVILAHTEEN

Hankesuunnitelman julkistamistilaisuus
Tiistai 26.1.2010 klo 14-16
Suvilahden Tiivistämö Kaasutehtaankatu 1, Kalasataman metro
Tilaisuudessa kaffetarjoilu

OHJELMA:

Avauspuheenvuoro, Aino Toiviainen-Koskinen, Oranssi ry:n puheenjohtaja
Respect-ryhmän dokumentti, ohjaus Sami Laitinen
Oranssin Valvomo-hankkeen esittely, Panu Lehtovuori, arkkitehti SAFA, Livady Oy, Vesa Peipinen, Oranssi ry:n toiminnanjohtaja
Kansalaisaktiivisuuden uudet muodot, Leo Stranius, tutkija, pääsihteeri Luonto-Liitto
Suvilahti osana urbaania Kalasatamaa, Mikael Sundman, arkkitehti, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Mitä on olla vapaa? Roope Mokka, kehitysjohtaja Demos Helsinki

Musiikkikommentit: Mariko Pajalahti, Samuli Putro ja Siiri Nordin


Syksyllä 2008 Helsingin Suvi­lahdessa nähtiin oranssihaalarisia nuoria siivoamassa purkuun tuomittua valvomorakennusta. Syntyi idea itäisen ja läntisten kaupunginosien kohtaa­mispisteessä sijaitsevasta nuorten toimintakeskuksesta, Valvomosta. Julkistamistilaisuudessa esitellään Oranssi ry:n suunnitelma Valvomon toiminnasta ja kunnostamisesta. Asiantuntevat puhujat luotaavat hankkeen merkitystä helsinkiläisen kaupunkikult­tuurin kentässä: mitä nuoret voivat itse tehdä asuinympäristönsä ja elämänsä parantamiseksi? Musiikkikommenteista vastaavat Oranssin toiminnassa mukana olleet Mariko Pajalahti, Samuli Putro ja Siiri Nordin.

Valvomo-rakennus kunnostetaan ja otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2010-2013 aikana osana Suvilahden urbaania kulttuurikeskittymää. Hankkeen keskeisiä elementtejä ovat nuorten osallistaminen, työllistäminen ja yhteisöllinen toimintatapa. Sen vaikutukset ulottuvat koko Helsingin metropolialueelle.

Helsingissä on pitkä omaehtoisen toiminnan historia Kallion Kill Citystä Lepakkoon, Oranssin toimintakeskuksiin ja 2000-luvun talonvaltausliikkeeseen. Valvomosta luodaan tätä perinnettä uusintava nuorten ”free zone” – ideoiden ja uusien toimintatapojen vapaa vyöhyke.

Valvomo edustaa uudenlaista nuorisotoimintaa, jossa Oranssin kokemuksella tartutaan kaupunkikulttuurisesti merkittävään korjaus- ja uudiskäyttöhankkeeseen. Hanke on konkreettista nuoriso- ja työllisyyspolitiikkaa, jossa Oranssin toimintamallia edelleen kehitetään uudessa toimintaympäristössä. Hanketta ovat tukeneet Opetusministeriö, Helsingin kaupungin Nuorisoasiankeskus ja Kiinteistö Oy Kaapelitehdas.

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorten kansalaisjärjestö, joka aloitti 1990-luvun alussa talonvaltausliikkeenä. Yhdistys ylläpitää nuorisoasuntoja, nuorten omaehtoisia kulttuuritiloja ja kansalaistoimintaa. Vuonna 2010 Oranssi ry täyttää 20 vuotta.


YHTEYSTIEDOT
Toiminnanjohtaja Vesa Peipinen puh. 041 528 3410 vesa.peipinen@oranssi.net
Puheenjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen puh. 050 378 5081 aino@oranssi.net
www.oranssi.net